Krydsord i Danmark

Det er de færreste voksne danskere, der ikke har prøvet at løse en krydsord på et eller andet tidspunkt.

Det er i hvert fald ikke nogen overdrivelse at sige, at næsten alle danskere ved hvad en krydsord er.

Første gang en krydsordsopgave så dagens lys i en dansk sammenhæng, var allerede d. 24. september 1924 i Berlingske Tidende.

Den var udformet lige som de amerikanske opgaver – altså med ledetrådene stående uden for selve opgaven – og ikke som vi kender det fra ’den skandinaviske model’, hvor ledetrådene er integreret i selve opgaven.

Krydsord.dk logo

Køb et krydsordshæfte – få en gratis blyant

Den første krydsordsopgave i Danmark kom samme år, som man i USA valgte at udgive det første, selvstændige krydsordshæfte.

Det var således det nystartede forlag Simon & Schuster, der i 1924 med enorm succes lagde kimen til nutidens krydsordshæfter, som sælges i titusindvis af eksemplarer i Danmark hver eneste måned.

Hæftet, der udkom havde et – for sin tid – noget særpræget ydre, med en lille blyant vedlagt hvert enkelt eksemplar.

Opgaverne var dengang alle ’amerikanske’ – altså med sorte felter og ledetrådene skrevet udenfor selve opgaven. Først nogle år senere kom danskernes favorit til verden – men historien bag er desværre omgivet af nogen usikkerhed.

 

Dansk eller svensk opfindelse?

Oprindelsen til den skandinaviske model som vi kender fra krydsord i norden (Og til dels i Tyskland) fortaber sig desværre i det uvisse.

Om det oprindeligt er en dansk eller en svensk opfindelse, er der ingen der rigtigt ved.

I 1948 patentanmeldte Berlingske Tidende opgavetypen, og lykkedes med at have eneret indtil 1952, hvor man fik endeligt afslag på sin patentanmeldelse.

Det kom til at betyde, at den skandinaviske opgavetype for alvor vandt frem i Danmark, og den er således også den klart foretrukne type hos danskerne i dag.

Selv intellektuelle aviser som Weekendavisen og Information har deres succeshistorier med krydsord; Information øgede således oplaget med næsten 40% på meget kort tid, efter at man introducerede krydsord i lørdagsudgaven i 1953.

Weekendavisen, havde derimod fornøjelsen af, at have tidligere statsminister, Poul Hartling (+ hustru) til at levere ekspertkrydsord til avisen.

Læs også: Dagbladet Information blev reddet af krydsord

Svenskerne var de første i verden til at oprette et 100% selvstændigt magasin, der udelukkende leverede krydsord til de hungrende opgaveløsere. Fra 1957 kunne man således købe Krysset i de svenske avisstande.

I de fleste lande er krydsord fortsat en yderst populær dille – og ethvert dagblad med respekt for sig selv har for længst gjort krydsord til et lige så sikkert indslag som vejrprognosen – danskerne er indiskutabelt vilde med krydsord.

Af de store, danske dagblade er det således kun i dag Børsen, der har formået at holde krydserne væk fra spaltepladsen.

Ét ord på 58 bogstaver

Rekordbogen fra Guinness har naturligvis ikke overset krydsordenes betydning – derfor har man også indsamlet et par rekorder fra krydsordsudgivere rundt om i verden.

Det længste ord er såmænd blot navnet på en mindre by i Wales: Llanfairpwllgwyngyllgogerychwyrndrobwllllantysiliogogogoch – hele 58 bogstaver kunne britiske Roger Squires finde plads til.

Ifølge Ekstra Bladet er det længste ord i dansk sammenhæng speciallægepraksisplanlægningsstabiliseringsperiode – 51 bogstaver.

Men det er dog ikke lykkes os, at finde frem til den pågældende opgave for dermed at kunne verificere påstanden.

Den gode Roger Squires står midlertidigt bag flere rekorder. Han har nemlig også rekorden for flest konstruerede opgaver – d. 14. maj 2007 udgav han således sin krydsordsopgave nummer 66.666.

I Danmark ligger Poul Lose ligger inde med den danske rekord; med sine mere end 30.000 krydsordsopgaver har han ligeledes tilegnet sig en plads og Guinness Rekordbog.

Krydsordskonstruktør – en sjælden titel

At være krydsordskonstruktør er ikke noget helt almindeligt job. Har man således kendskab til branchen, vil man hurtigt danne sig overblik over hovedparten af de folk, der står bag de opgaver, man sidder og hygger sig med i weekenden.

Der findes ikke noget statistisk materiale som fortæller hvor mange af slagsen, der er i Danmark. Men et kvalificeret gæt er, at antallet kan tælles på to hænder.

Besøg Opgavebureauet.dk

Få 50 krydsord til print - helt gratis
Tilmeld dig nyhedsbrevet og få adgang til hele 50 krydsord - lige til at printe ud og gå i gang med. 

You have Successfully Subscribed!